Harpsong – een eerste eigen cd

Een aantal jaar geleden kreeg ik een harp op reisformaat in handen, niet wetend waar die mij zou brengen. Ik nam les, leerde langzaam wat deuntjes en liedjes en droomde ervan ooit goed genoeg te zijn om op te treden. In 2019 kwam dat allemaal in een stroomversnelling, toen ik gevraagd werd om wat te spelen bij de boekpresentatie van Marieke Frankema’s boek: ‘Dansen tot de zon komt.’ Ik bouwde alle dingen die ik kon om tot een volledige muziekset, trok mijn middeleeuwse jurk aan en voor ik het wist werd ik gevraagd om te spelen op festivals als Historisch Zoetermeer en Wintercastlefest. Een droom die uitkwam. En ondanks alles heb ik vele podia mogen beklimmen. Nu, drie jaar later, is er een volgende droom uitgekomen: mijn eigen cd, Harpsong.

Opnames, een cd, wel of niet doen?Cathinca met harp in een studio

Jaren terug was ik al eens de studio ingedoken met mijn toenmalige band, de Teetotallers. In een heel weekend namen we een volledige cd op met onze gezellige Ierse pubmuziek. (Een beetje als Rapalje en de Dubliners.) Het was zwaar, maar ik ben nog steeds blij met het eindproduct. Toch is het in een studio heel anders dan wanneer je live speelt. Op het podium focus ik me op de show en ook op het publiek. In de studio hoor je jezelf, en elk miniem foutje dat je maakt, terug in je koptelefoon. Ik maakte hier en daar wel wat opnames, maar die hield ik liever voor mezelf. Alleen, hoe meer ik optrad, hoe meer luisteraars en publiek me vroegen of ik een cd had. Of waar ze mij konden terugluisteren. En ja, dat kon nog niet. Sinds vorig jaar begon het in mijn hoofd te spelen. Opnames maken, een cd laten drukken. Welke nummers zouden daarop passen? Kopen mensen nog wel cd’s? Na veel wikken en wegen hakte ik in mei de knoop door. Hoe eng opnames ook zijn: ik ging het gewoon doen. Dus ik vroeg muzikant Tijn Berends of ik een cd kon opnemen in zijn studio. En zo gingen we aan de slag.

Welke nummers op Harpsong?

De titel was voor mij al vrij snel duidelijk: Harpsong. Omdat je op deze cd vooral mijn harp en mijn stem hoort. De liedjes die erop staan klinken exact zo als dat ik ze live speel. Net zo puur en zonder al te veel opsmuk. Het eerste nummer dat erop moest komen  was duidelijk: Scarborough Fair. Dit lied vol onmogelijke opdrachten en magie is eigenlijk al mijn lijflied sinds ik het voor het eerst zong bij het allereerste optreden van de Teetotallers. Ik kende verder amper folksongs. Het was ook een van de eerste tekening van Cathinca op de harp voor de cover van harpsongliederen die ik leerde op de harp. De andere vijf kwamen vanzelf: ‘Ga je mee’ is bijvoorbeeld het eerste lied dat ik zelf arrangeerde en deels componeerde, op een tekst van Mara li. Siuil á ruin is een van mijn favoriete nummers. Van ‘Tri Martolod’ en ‘Do you love an apple’ word ik altijd vrolijk en ‘Black is the colour’ is eigenlijk de nieuwste aanwinst van mijn repertoire. Dat lied vertelt eigenlijk hoe spannend het is om toe te geven dat je verliefd bent op iemand.

Cd, online distributie, downloadcard

Toen de opnames van Harpsong werden gemasterd door Jimi Hellinga besloot ik dat ik wilde dat de cd voor Castlefest zou verschijnen. Een mooie streefdatum. Maar een cd heeft natuurlijk een cover nodig, dus vroeg ik de fantastische kunstenares Nelleke Schoemaker of zij een cover wilde ontwerpen aan de hand van een foto van Marielle. Laat ik zo zeggen: het resultaat geeft me echt een magisch gevoel wat ik ook bij mijn muziek wil meegeven. Naast het drukken van een cd, besloot ik ook om downloadcards te regelen. Dit zijn kwalitatieve plastic pasjes, waarop een link staat waarop je alle nummers kunt beluisteren en downloaden voor je eigen telefoon, tablet of computer. Niet iedereen heeft op dit moment een cd-speler meer en op deze manier kunnen mensen het album beluisteren én mij als artiest steunen. En het pasje zelf is natuurlijk een leuk souvenir om te bewaren, of voor in je portemonnee.

Dus zo ontstond er binnen een paar maanden een volledig album met mijn harpmuziek. Op Castlefest was hij klaar en de eerste bezoekers namen hem mee. Ik trad er niet op, maar heb toch een hoop cd’s en downloadcards mogen signeren. De eerstvolgende keer dat je hem kan kopen is op Elfia Arcen en Historisch Zoetermeer in september, waarbij ik ook op het podium optreed. Ik kijk er al naar uit. Wil je nu al een cd of downloadcard hebben? Bestel hem dan in mijn webshop. Ik hoor graag wat je ervan vindt.