Waar de wind ons brengt – een Middeleeuws avontuur vol muziek en magie

Soms zijn verhalen net als wijn of whisky: ze moeten jarenlang in het donker rijpen voordat het te drinken is. Zo is het ook gegaan met mijn nieuwste boek: “Waar de wind ons brengt“, een Middeleeuws avontuur vol muziek en magie van de wind. In 2007 zette ik de eerste schetsen voor de personages op papier en het eindresultaat verscheen op 29 september 2023 in een prachtige hardcover editie. In deze blog vertel ik meer over het boek en de ontstaansgeschiedenis ervan.

Waar de wind ons brengt – het begin

Als je schrijver wilt worden, moet je één ding doen: schrijven. Als tiener en jongvolwassene deed ik dat zeker. Ik schreef niet alleen stapels schriften vol, maar deed mee aan online roleplays op internetfora (dit was voordat social media een echt ding was én er nog geen discord was). Ik speelde personages in verhalen gebaseerd op de Elfqueststrips, maar ook in compleet nieuweAankondiging Waar de wind ons brengt fantasyverhalen. Bij één roleplay wilde ik iets anders doen dan een klassieke held of heldin en kwam toen met Puckalilly, een vrolijke bard, die een klap van de molen heeft gehad en op allerlei manieren de verhaallijn wist te ontregelen. De ander was Canta (toen Aria genaamd), een wereldvreemde pelsjaagster, die gedwongen door de Noorderwind haar bos moest verlaten. Nadat de roleplay gestopt was, besloot ik een boek aan ze te wijden en dat deed ik ontzettend enthousiast. Tienduizenden woorden schreef ik in 2009 op papier, maar in die tijd kon ik één ding nog niet: een verhaal afmaken. Daardoor verdween het complete verhaal ergens in de krochten van mijn digitale verhalenmap en bleef daar lang liggen. Tot dit jaar.

Een nieuw verhaal voor een boekenbox

In de jaren daarna studeerde ik af, maakte ik muziek in een bandje en vond mijn eerste echte baan. In de tussentijd fruitte het verhaal verder. Ik maakte mijn eerste korte verhalen echt af en schreef De vrouwe van Myrdin in recordtempo, plus De held van Anwyn en later Ellowyns toren. Ik bezocht festivals, signeersessies en ontdekte de magie van de harp. Na mijn laatste boek vroeg Jen Minkman van Dutch Venture Publishing of ik nog ideeën had voor nieuwe boeken. Ze had contact met So Many Pages en die zochten nog een fantasyboek voor in een bijzondere boekenbox. Toen besefte ik dat het tijd was voor dit verhaal om het licht te zien. Door de jaren heen had ik al zoveel meer geleerd over schrijven. Daardoor kon driekwart van het boek de prullenbak in. Maar de basis bleef: een wereldvreemd meisje in een Middeleeuwse wereld dat per ongeluk de naam van de Noorderwind ontdekt. En dat verhaal wordt verteld door de minstreel Puckalilly, die niet weet dat hij zelf ook een rol erin speelt…

De flaptekst:

Wat als de windrichting je lot bepaalt?Cathinca houdt haar nieuwste boek Waar de wind ons brengt vast. Sinds er vreemde witte plekken op haar huid verschenen woont Canta bij meester Antem in de Noordelijke bossen. Wanneer deze zonderlinge pelsjager onverwacht sterft, onthult hij zijn geheim: de naam van de Noorderwind. Ze krijgt de opdracht om voor haar eigen veiligheid onder te duiken in de stadsstaat Mirkem en op zoek te gaan naar de verdwenen Westenwind. Voordat ze het beseft, raakt Canta verzeild in de intriges van het stadsbestuur en het magische Sylfenhof. Samen met het bedelaarsgilde gaat ze de strijd met deze machtsbeluste luchtgeesten aan. Als ze de Westenwind niet op tijd vindt, zal de wereld voorgoed uit balans raken. Maar wat kan één meisje betekenen tegen de krachten van de natuur?

Signeren, signeren en nog meer… signeren

Nadat ik alles flink overhoopgegooid had en in korte tijd het hele verhaal herschreef, kreeg ik te horen dat er een mooie hardcoverversie van “Waar de wind ons brengt” kwam. En dat mijn boek niet alleen als boek in de boekenbox kwam, maar ook als exclusieve limited edition! Met een illustratie aan de binnenkant, een verborgen cover, sprayed edges… Een droomeditie. Het was de eerste speciale editie die ze op deze manier uitbrachten en die was daardoor binnen de kortste tijd zowat uitverkocht. Voordat ik het wist, reisde ik naar hun kantoor af om stapels en stapels verkochte boeken te signeren. Ik kon er zowat een fort van bouwen. Een droom die uitkomt! Nadat al die boeken verstuurd waren, kwamen natuurlijk de eerste recensies en dat vond ik ongelooflijk spannend. Er waren ontzettend veel lezers die voor het eerst kennismaakten met mij en mijn schrijfstijl. En tot nu toe… zijn de reacties niet verkeerd!

Laat je meevoeren door de wind

In korte tijd ging alles razendsnel en liet ik me meevoeren door alle drukte. Op Elfia Arcen presenteerde ik de eerste exemplaren aan het grote publiek. Daarna was ik bijna elk weekend onder de pannen: Historisch Zoetermeer, een online boekenclub, ComicCon Holland, Dutch Comic Con, Frankfurter Buchmesse, Fantastic Reads, Midwinterfair en meer. Ik heb stapels boeken gesigneerd en hoop dat de lezers ervan zullen genieten.