10 boeken die mijn leven veranderden

Op facebook komt er regelmatig een challenge voorbij, waarin je covers deelt van boeken die speciaal voor je zijn. Officieel mag je er geen uitleg bij geven, maar juist het delen van die verhalen kan lezen bevorderen. Daarom deel ik 10 boeken die voor mij bijzonder zijn.

1. The tough guide to Fantasyland

Een boek dat vormgegeven is als een reisgids en encyclopedie die bijna ALLE clichés behandelt die je maar in een fantasyboek kan vinden. Langs verloren prinsessen en prinsen, stoofpot die iedereen maar elk moment kan maken én de in het zwartgeklede tovenaar die wonderbaarlijk een slechterik is. Vol humor en handige tips. Samen met een andere muzikant heb ik haar regels voor een ballade nog geprobeerd toe te passen met veel getwiddel en gefiddel. Een stukje educatie voor elke fantasyschrijver om de clichés te leren kennen, ze te vermijden, of volledig te omarmen.

2. Het zwaard van Bellandra

Een boek waar ik als kind helemaal verliefd op werd toen ik het las in de bibliotheek. Met een roodharige prinses die van de troon werd gestoten en een goedaardige prins die zich ontpopte tot nobele struikrover. Het was een van de eerste boeken waar ik deze elementen in tegenkwam. Toen ik het boek jaren later bij de afgeschreven boeken vond in Scheveningen, moest het mee. En ondanks dat ik nu al vele jaren fantasy lees, wist het me toch weer te bekoren.

3. Elfquest

Een fantastische stripserie met ontzettend veel delen en een ontzettend gaaf verhaal. Na vele jaren is Snijers zoektocht ten einde, maar ik heb van elke pagina genoten. Hoe vat je dit samen? Het is een serie over een groep elfen, die verspreid raken door een primitieve mensenwereld en elkaar dankzij een nieuwsgierige wolfrijder door de eeuwen heen weer vinden. Tijdens mijn middelbare schooltijd schreef ik zelf verhalen in die wereld, deed mee met rpg’s en tekende me suf. Het was heerlijk om in oude boekwinkeltjes te snuffelen om mijn verzameling compleet te krijgen. Ik heb zelfs een album uit mijn geboortejaar!

4. De kronieken van Prydain

De kronieken van Prydain, ook jeugdsentiment. De boeken zijn vele malen beter dan de Disneyfilm ‘Taran en de Toverketel’ die ervan gemaakt is. Wist je dat deze boeken ook gebaseerd zijn op de Mabinogion? Daar kwam ik pas achter toen ik mijn scriptie geschreven had, deze boeken weer oppakte en vele namen herkende. Heerlijke serie. Elk woord, elke scène klopt in al zijn eenvoud en dat is een kunst die ik graag zou willen beheersen.

 

5. De Mabinogion

Soms zijn er van die boeken die een stempel op je leven drukken. En nog steeds heb ik het gevoel dat ik deze verhalen nog niet helemaal heb verkend. Toen ik in 2011 op zoek ging naar een onderwerp voor mijn scriptie van Film- en literatuurwetenschappen, kreeg ik de tip van Abe van der Veen om deze Welshe mythen eens te lezen. De Mabinogion zorgde ervoor dat ik in 2012 mijn bachelordiploma kon ondertekenen en legde de basis voor ‘De vrouwe van Myrdin.’ Dankzij die ene tip op Keltfest ben ik nu waar ik nu ben.

6. Beauty, of de teloorgang van het schone

Feministische science fiction fantasy vermengd met sprookjes zoals doornroosje, assepoester, sneeuwwitje en de kikkerkoning. Het ene moment heel dystopisch, het volgende moment vol elfen en magie, zonder ooit chaotisch of ongecontroleerd te worden. Helaas niet overal meer te krijgen, maar zeker de moeite waard. 

 

7. Wildewoud

Als je naar deze lijst kijkt, dan kun je wel zeggen dat ik dol ben op sprookjes. In Wildewoud komen de twaalf dansende prinsessen langs, een kikker, en een magische Andere Wereld. Het vervolg vond ik niks, maar dit verhaal was heerlijk. Bij Juliet Marillier heb ik altijd een dubbel gevoel. Het ene boek vind ik fantastisch (vooral als ze zich baseert op bestaande verhalen) het volgende mwah. Maar als ik naar dit boek kijk dat in mijn boekenkast staat, word ik er blij van. 

 

8. Confessions of an ugly stepsister

Assepoester is niet mijn favoriete sprookje, maar deze hervertelling is super. Het speelt zich af in het Haarlem van de Gouden Eeuw, met tulpenmanie, beroemde schilders en natuurlijk Nederland. Waarom het nooit in het Nederlands is vertaald? Geen idee. Het verhaal wordt verteld vanuit ‘lelijke stiefzuster’ Iris. Er is ooit nog een tv-film van gemaakt, waar de actrice van Rizzo uit Grease de stiefmoeder speelde. Die vond ik ook super leuk

 

9. De verborgen prinses

De verborgen prinses is een begin van een trilogie waar ik van genoten heb. Over een prinses die letterlijk als ‘jongetje’ betoverd wordt om zich te verstoppen voor een wrede koning die haar wil vermoorden. Een van de eerste fantasy die ik las waarin diversiteit op een prettige manier verwerkt was in een spannend verhaal vol avontuur. Haar andere serie heb ik een paar jaar terug verslonden. 

 

10. In de ban van de ring

De lord of the rings mocht natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. Nadat ik in de brugklas de eerste film zag was ik meteen verkocht. Het was mijn kennismaking met ‘volwassen’ fantasy. Deel 1 was in de bibliotheek uitgeleend, dus ik las eerst deel 2 en 3 maar. Ik verzamelde plaatjes, krantenknipsels en was stiekem verliefd op Frodo en Legolas. Dankzij dit verhaal mocht ik als dertienjarige op boogschieten, waarna ik op Castlefest belandde, een open podium runde, een bandje vormde en een leuke bandfotograaf ontmoette waarmee ik nog steeds samen ben. Kortom, kunnen boeken je leven veranderen? Dat kan ik alleen maar beamen. 

2 reacties

  1. Parmentier Barbarella

    Zalig ik ben de strips en de boeken van Elfquest ook aan het verzamelen en lezen. Zalige strips en boeken alleen moeilijk te vinden, vind ik