Er was eens… een cover

Wanneer je boek uitgegeven wordt, moet er natuurlijk een mooie cover omheen. In deze blog vertel ik hoe de boekomslag van ‘De vrouwe van Myrdin’ is ontstaan.

Deze blog is eerder verschenen bij ikhouvanhorrorspanningenfantasy

De afbeelding op de boekcover is ongelooflijk belangrijk. Het moet er mooi uit zien, de juiste lezers verleiden om je boek op te pakken én direct vertellen waar je verhaal over gaat. Als je een romantisch boek hebt, moet er geen bebloede bijl op de voorkant en andersom. Vaak bepaalt je uitgever de cover en heb je geluk als je erover kan meepraten. Ik kreeg de kans om mee te denken met illustratrice Carmen Ploeg. Daardoor kan ik je een kijkje in de creatieve keuken geven.

Stap 1: De ideeënfase

Op Pinterest zocht ik diverse afbeeldingen van boeken bij elkaar die ik mooi vond, zodat Carmen wist wat ik wilde. Daarnaast keek ik ook naar covers die ik juist helemaal niks vond. Al snel besloten we om voor een getekende illustratie te gaan. Ik omschreef Airys en vertelde ook dat ik het belangrijk vond dat lezers zelf konden verzinnen hoe ze er precies uitzag.

Stap 2: de eerste schetsen

Stap 2 Schetsen Carmen Ploeg van de cover van de vrouwe van Myrdin

Na de gesprekken kwam Carmen al snel met enkele schetsen. Nummer twee had al snel de voorkeur, al vroeg ik haar ook of ze een idee kon uitwerken met Airys te paard.

Stap 3: de eerste uitwerking

Twee schetsen, twee types covers. Ik heb er bijna slapeloze nachten van gehad en vond het zooo lastig om te kiezen. Ook mijn vrienden en familie waren verdeeld. Uiteindelijk gingen we toch voor het silhouet zonder paard.

Stap 4 de eerste uitwerking van de cover van de vrouwe van myrdin door carmen ploeg

Stap 4: de juiste kleur

Nu de vorm duidelijk was, gingen we kijken naar de juiste kleur van de achtergrond. Na enkele kleuren dook er ineens een maan op, die perfect leek te passen.

Stap 4. De-Vrouwe-van-Myrddin-schets-passief-kleuren

Stap 5: de laatste uitwerking

de vrouwe van myrdin cover cathinca van sprundel

Na ongelooflijk veel mailtjes, wat geschuif, wat spelen met enkele lettertypen en versieringen (zoals je ziet is de extra ‘D’ verdwenen) was de cover eindelijk klaar. Er werd promotiemateriaal gemaakt, het boek werd gedrukt en mijn droom kwam uit in 2017.

 

Stap 6: De volgende stap

Na een jaar stopte uitgeverij Scelta Publishing er helaas mee. Gelukkig wilde Dutch Venture Publishing met mij verder. We wilden dezelfde cover behouden, maar Jen Minkman wilde voor deze editie toch enkele wijzigingen aanbrengen. Met hier het resultaat! Zoek de verschillen.

nieuwe cover de vrouwe van Myrdin

Ik voel me nog steeds enorm gelukkig met deze cover en ik krijg er altijd leuke reacties op. Wat vind jij ervan? En hoe ziet jouw perfecte cover eruit?

@Alle afbeeldingen zijn eigendom van Carmen Ploeg en mogen niet zonder toestemming worden vermenigvuldigd.