Ellowyns toren: een sprookjesachtige standalone

Deze herfst verschijnt er een nieuw boek van mijn hand: Ellowyns toren. Het is een compleet nieuw verhaal, dat zich niet afspeelt in de wereld van De vrouwe van Myrdin en De held van Anwyn. Maar de ervaren lezer weet meteen: dit is een verhaal door Cathinca.

Het ontstaan van de toren en het meisje

Het verhaal rondom dit boek gaat terug naar 2017. In juni was net De vrouwe van Myrdin uitgekomen bij Scelta Publishing. In een korte tijd leerde ik vele lezers en andere schrijvers kennen, waaronder Jen Minkman van Dutch Venture Publishing. Zij geeft ook regelmatig verhalenbundels uit, waar ook schrijvers die niet bij haar onder contract zitten in kunnen komen. Dat jaar riep ze schrijvers op om verhalen in te sturen voor de bundel Brave new love. Ik bedacht me: wat als de prinses uit de toren eens NIET door een prins werd gered? Daarnaast herinnerde ik me een sprookje uit mijn kindertijd dat ik graag wilde gebruiken als basis. Zo begon ik aan dat idee te werken tot er 10.000 woorden op papier stonden.

Een afwijzing, of toch niet? 

Ik stuurde het (iets te laat) op en kreeg begin 2018 de volgende reactie:

Jaaa, leuk verhaal! Maar… er zit meer in. Ik denk dat dit verhaal beter tot zijn recht komt als langer boek. Daar zou ik echt wat mee doen. 

Dus helaas, geen publicatie in de bundel, maar Jen had wel interesse. Enkele maanden later stopte Scelta ermee, maar was Dutch Venture Publishing bereid om mij als schrijver over te nemen. Ik poetste Myrdin op voor de heruitgave in de herfst, verbouwde mijn huis en schreef aan de held van Anwyn die in 2019 uitkwam, samen met mijn eerste verhaal in de bundel Er was eens.

Een cover, een titel en dan de rest

In de tussentijd bleef dit verhaal in mijn hoofd zeuren. Ik wilde er toch wat mee. Langzamerhand begon ik de personages en het plot verder uit te werken, al kwam ik niet ver. Totdat er in de app diverse covers voorbijkwamen. Ik zag deze en dacht: die past bij mijn verhaal! Het gaf me de schop onder de kont die ik nodig had. De oorspronkelijke titel was: ‘De toren en het meisje’, maar kortgeleden had Katherine Arden al een boek gepubliceerd met een vergelijkbare titel, dus die gooide ik om. Zo werkte ik er in het geheim aan, tijdens de voortdurende corona-epidemie die zijn tol eiste. En nu is het boek bijna klaar! Ik hoop dat jullie ervan gaan genieten.

Flaptekst

Een eenzame toren, een versteend leger en een prinses die haar broer zoekt, maar de liefde vindt.

Merryns broer Arthen hoeft maar één ding te doen om koning te worden: zichzelf bewijzen door naar het verloren domein te gaan en daar een bruid of een wonder te vinden. Merryn wacht gespannen op zijn terugkeer, totdat ze ontdekt dat enkele hovelingen Arthens ondergang beramen.
Merryn reist zelf naar het verloren domein om Arthen te waarschuwen. Eenmaal daar stuit ze echter op een toren, waarin het wereldvreemde meisje Ellowyn woont. Wie is Ellowyn en kan Merryn haar misschien ook redden..?

Blogarchief